Przedszkole autorstwa XY Studio dostało nominację w prestiżowym konkursie Building of The Year 2016. Zadniem architektów było stworzenie projektu przedszkolnego obiektu, który sprawi, że nauka będzie ciekawsza, a zabawa bardziej edukacyjna. Co istotne, budynek musiał spełnić oczekiwania dzieci, aby chciały chętnie spędzać w nim czas. 

Przedszkole Żółty Słonik w Ostrowi  Mazowieckiej skupia uwagę nie tylko ze względu na ciekawą bryłę budynku.

Rolę serca placówki pełni  dziedziniec wewnętrzny,  z dużą piaskownicą i drzewem, które daje cień w upalne dni. Od strony północnej domyka go zadaszona altana,  pełniąca funkcje rekreacyjne. Zastosowana na zewnątrz deska kompozytowa Viva Teak z oferty DLH każdego dnia musi sprostać wielu małym nóżkom. Produkt ten łączy zalety drewna i polimerów  oraz charakteryzuje się dużą wytrzymałością co zapewnia długie użytkowanie. Materiał można wykorzystać na nawierzchnie ogrodowe: podesty, alejki, pomosty, obrzeża basenów i oczywiście przydomowe tarasy –dodaje Dorota Siblińska z pracowni XY Studio.

Building of The Year – Przedszkole Żółty Słonik

Przedszkole jest poważnym konkurentem dla innych projektów. Jego dziedziniec połączono bezpośrednio z salami dydaktycznymi, a przeszklenia korytarzy oraz niskie zadaszenia, stanowią jego obejście. To właśnie tu zaciera się granica między wnętrzem, a otoczeniem, zarówno dla przebywających w środku budynku, jak bawiących się na patio, a sam budynek wydaje się być mniejszy niż w rzeczywistości.

Życie przedszkola toczy się  wokół drzewa rosnącego pośrodku wewnętrznego dziedzińca. To właśnie on, wraz z altaną, dopełniają bryłę budynku – pełnią funkcje widowni i sceny – letniego placu zabaw. Skrzydła budynku stanowią również barierę przed wiatrem, co powoduje wydłużenie czasu, który dzieci mogą bezpiecznie i komfortowo spędzać na świeżym powietrzu.

Budynek został usytuowany względem stron świata, w sposób zapewniający wymaganą przepisami ilość światła, zachowując jednocześnie duży poziom zacienienia na dziedzińcu wewnętrznym. Obniżenie poziomu nadproży i wydłużenie otworów pozwoliło uniknąć konieczności przesłaniania górnych powierzchni okien roletami przed bezpośrednim przegrzaniem pomieszczeń zbyt mocnym snopem światła. W każdej sali zaprojektowano po 2 lub 3 świetliki dachowe. Tego typu doświetlenie zapewnia więcej światła, niż okna o standardowych wymiarach.

źródło: materiały prasowe